Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι συνολικές λύσεις που προτείνονται για όλες τις αδύναμες οικονομίες της Ε.Ε.

eurozone1Ζυμώσεις και διαβουλεύσεις συνεχίζονται στους κόλπους της ευρωζώνης με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στην κρίση που πλήττει το ευρώ. Κορυφαία στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών μελετούν σχέδιο δράσης τριών σημείων που προβλέπει την περαιτέρωκεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζειομόλογα των κρατών που στηρίζει από τη δευτερογενή αγορά και τη μείωση του επιτοκίου βάσηςμε το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από το μηχανισμό. Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δισ. ευρώ και εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, με στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές.
«Σκοπός δεν είναι να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτίμησε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει προκύψει συνολική λύση.
Αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν τρόπους για να καταστεί πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι. Διαθέτει 440 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προέτρεψε χθες τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να σκεφθούν το ενδεχόμενο "να ενισχυθεί η ικανότητα χρηματοδότησης" του Ταμείου, κάτι που προς το παρόν η Γερμανία δεν θεωρεί αναγκαίο.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ετοιμάζεται να ζητήσει από το Λονδίνο να υποστηρίξει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διασωθεί το ευρώ. "Θα χρειαστεί να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη. Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή όμως, η απόφαση που θα λάβουμε θα έχει μεγάλη σημασία γι΄αυτήν", υπογράμμισε ο Φιγιόν.
Εύσημα Ρεν για τις ελληνικές προσπάθειες
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την παράδειγμα θαρραλέων μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση Φιλανδής ευρωβουλευτού στη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, ως παραδείγματα χωρών που πέτυχαν να δρομολογήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν ουσιαστικά το πολιτικό κόστος.
Τέλος, ο Ολι Ρεν τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό ούτε είναι επιθυμητό, αλλά ούτε και θα χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου