Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι τελευταίες εξελίξεις στον εμφύλιο της Λιβύης.


Προς τη Βεγγάζη κατευθύνονται οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, μετά την ανακατάληψη των πόλεων Μπρέγκα και Αζνταμπίγια στα ανατολικά της Λιβύης. Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί, υποστηρίζουν ότι βύθισαν δύο πολεμικά πλοία των κυβερνητικών δυνάμεων με ένα μαχητικό αεροσκάφος Mig-23 και ένα ελικόπτερο. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν προσχέδιο ώστε να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προς το καθεστώς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:
01:42 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ δήλωσε στο Reuter ότι μέσα στιε πόμενες ημέρες θα ανακτηθεί ο έλεγχος των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών. "Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών ", δήλωσε ο Καίμ.
23:43 Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν απόψε στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων.
23:32 Την επιβολή απαγόρευσης όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης θα περιλαμβάνει το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα "λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την επιβολή της ζώνης αυτής. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ενώ ορισμένα μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει.
23:18 Τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης ότι επέλεξαν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους. Ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και ενώθηκε με τους αντικαθεστωτικούς, διορίστηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Μουστάφα Γεριάνι. Ο Γεριάνι εκπροσωπεί το συνασπισμό της 17ης Φεβρουαρίου που εδρεύει στη Βεγγάζη, την έδρα των εξεγερμένων.
22:33 Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Χάλεντ Ελ-Σάγιεχ, σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η πόλη Ατζνταμπίγια παραμένει στα χέρια των εξεγερμένων. "Βομβάρδισαν την πόλη από μεγάλη απόσταση. Όμως τώρα η κατάσταση είναι καλή. Μονάδες του στρατού επιχείρησαν να μπουν στην πόλη αλλά οι δυνάμεις μας τις απώθησαν" ανέφερε χαρακτηριστικά.
22:05 Ο στρατός του Καντάφι ετοιμάζεται να βαδίσει προς τη Βεγγάζη προκειμένου να πραγματοποιήσει επιχείρηση που αποκαλεί "ανθρωπιστική αποστολή" για να "σώσει" τους κατοίκους της πόλης από τους "αντάρτες". Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας και σε αυτή ο στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, που χαρακτήρισε "τρομοκράτες".
19:03 Νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων στην Αντζαμπίγια ανακοίνωσε η κρατική ραδιοφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου