Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εκατοντάδες τα πτώµατα που ξεβράζονται πλέον στις ακτές


Τα κρεµατόρια γιατην αποτέφρωση των νεκρών ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν.Τα πτώµατα πουξεβράζει ηθάλασσα είναι εκατοντάδες, σε σηµείο που τα αποθέµατα των σάκων για τις σορούς εξαντλήθηκαν. Στο Τόκιο άρχισαν κυλιόµενα µπλακάουτ, καθώς πυρηνικοί σταθµοί παραγωγής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους µετά τον σεισµό και το τσουνάµι της Παρασκευής. Εκατοµµύρια άνθρωποι πέρασαν χθες µια τέταρτη νύχτα χωρίς νερό, τρόφιµα και θέρµανση, ενώοι θερµοκρασίες πλησίαζαν το µηδέν κατά µήκος της βόρειας ακτήςπου επλήγη από την καταστροφή. Στηνεπαρχία Μιγιάγκι, η οποία δέχθηκε όλη την ορµή του τσουνάµι, ένας αξιωµατούχος της αστυνοµίας είπεότι 1.000 πτώµατα βρέθηκαν διασκορπισµένα στις ακτές της. Σύµφωνα µε το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, ο αριθµός αυτός φθάνει τις 2.000. Στην πόλη Σόµα, στη γειτονική επαρχία Φουκουσίµα, το κρεµατόριο δεν ήτανδυνατό να ανταποκριθεί.«Αρχίσαµε ήδη τις αποτεφρώσεις,όµως µπορούµε να χειριστούµε µόνο 18 πτώµατα την ηµέρα. Η κατάσταση υπερβαίνειτις δυνατότητές µας και ζητούµε από άλλες πόλεις ναµας βοηθήσουν µε τα πτώµατα»,δήλωσε ο Κατσουχίκο Αµπε, ένας αξιωµατούχος της Σόµα. Καθώς στην Ιαπωνία οι περισσότεροι επιλέγουν τηνκαύση των νεκρών τους, ηκυβέρνηση παρέκαµψε χθες ένανκανονισµό που απαιτεί άδεια από τις τοπικές αρχέςγια αποτεφρώσεις ή ταφές ώστε να επιταχυνθούν οι κηδείες. 

Ενώ ο επίσηµος απολογισµός των νεκρών αυξήθηκε σε σχεδόν 1.900, τα πτώµατα που εκβράζονται στις παραλίες και οι νέεςπληροφορίες για το µέγεθος της καταστροφής δείχνουν ότι ο αληθινός αριθµόςτων νεκρών είναι πολύ υψηλότερος. Στο Μιγιάγκι, ο αρχηγόςτης αστυνοµίαςδήλωσε πως µόνοστην επαρχία αυτή υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι.

       Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ του Τόκιο Σιντάρο Ισιχάρα δήλωσε χθες στους δηµοσιογράφους ότι η καταστροφή ήταν «τιµωρία από τον ουρανό» επειδή οι Ιάπωνες έχουν γίνει άπληστοι. Η ηλεκτροδότηση διακοπτόταν διαδοχικά σε τµήµατα της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, καθώς οι πυρηνικοί σταθµοί στη Φουκουσίµα, την Οναγκάουα καιτο Τοκάι, που εξασφαλίζουν το3,5% της ηλεκτροδότησης της χώρας, έχουν σταµατήσει να λειτουργούν. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες πως προτίθεται να χορηγήσει περίπου 6.000 µεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύµατος στην Ιαπωνία. Οι κάτοικοι του Τόκιο αντιµετώπιζαν επίσης ελλείψεις τροφίµων, καθώς τα ράφια σε πολλά σούπερ µάρκετ ήταν άδεια. Στη συνοικία Νερίµα της πρωτεύουσας είχανεξαντληθεί τα αποθέµατα σε ρύζι, ψωµί, µακαρόνια, τόφου και αυγά. Ωστόσο, παρά τη ζοφερή ατµόσφαιρα που επικρατεί– λόγω και των ειδικώνπου δηλώνουν στα µέσα ενηµέρωσης ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες να σηµειωθεί και άλλος καταστροφικός σεισµόςµέχρι αύριο –, δεν υπάρχει κανένα ίχνος πανικού στουςδρόµους. Ξένοι ανταποκριτές εκφράζουντον θαυµασµό τους για τονιαπωνικό λαό,ο οποίος έχει κάνει τον έλεγχο των συναισθηµάτων του τρόπο ζωής – και τώρα επιβίωσης.

      Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει τρεχούµενο νερό, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και η αναµονήστα πρατήρια καυσίµων για βενζίνη είναι τέσσερις µε πέντε ώρες.Οι άνθρωποι προσπαθούν να χορτάσουν την πείνα τους µε στιγµιαία νουντλς και ρύζι, καθώς και να αντιµετωπίσουν την απώλεια αγαπηµένωντους και των σπιτιών τους.Περίπου 430.000 άνθρωποι ζουν σε πρόχειρα καταφύγια ή µε συγγενείς. Αλλοι 24.000 περιφέρονται άστεγοι.


Μιναµισανρίκου, η πόλη που πήραν τα κύµατα


        Μια πόλη εξαφανίστηκε. ∆ύσκολο να το πιστέψει κανείς, όµως συνέβη. Εκεί όπου βρισκόταν, τα πόδια βυθίζονται τώρα µέσα σ’ έναν µαύρο βούρκο από άµµο, πετρέλαιο, θαλασσινό νερό, κοµµάτια τσιµέντου και ψόφια ψάρια καλυµµένα από έντοµα. Εως την περασµένη Παρασκευή, στο µέρος αυτό βρισκόταν η Μιναµισανρίκου, ένα λιµάνι ψαράδων µε 17.000 κατοίκους. Οι λίγοι διασώστες που έφθασαν εκεί την πρώτη φορά µετά τον σεισµό έφυγαν, πεπεισµένοι ότι το λιµάνι αυτό βρίσκεται… κάπου αλλού. Την Κυριακή επέστρεψαν, µε την προτροπή επιζώντων, και εξακρίβωσαν την ακριβή τοποθεσία µε το GPS. Τώρα δεν έχουν αµφιβολίες. ∆εν σώθηκε τίποτα. Η περιοχή στην οποία υπήρχε άλλοτε η παραλία καλύπτεται πλέον από κινούµενη άµµο. Εκεί υψώνονταν χιλιάδες κτίρια, το ναυπηγείο, δρόµοι, σχολεία και ένα µικρό νοσοκοµείο. ∆εν υπάρχει ελπίδα, γράφει ο απεσταλµένος της ιταλικής «Ρεπούµπλικα». Από την περασµένη Παρασκευή δεν υπάρχει ούτε ίχνος από τον τουλάχιστον, µισό, πληθυσµό της πόλης. ∆έκα χιλιάδες κάτοικοι εξαφανίστηκαν µέσα σε λίγα λεπτά, παρασυρµένοι από το πρώτο µεγάλο κύµα που προκάλεσε ο σεισµός. Τέσσερα 24ωρα µετά, µπορεί να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια ενός σεισµού, όχι όµως κάτω από τη λάσπη ενός τσουνάµι. Το επίπεδο του εδάφους κατέβηκε, σου δίνεται η εντύπωση πως τώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μέχρι την Κυριακή δεν είχε φτάσει εκεί ακόµη βοήθεια. Η πόλη που κατάπιε η θάλασσα, η Μιναµισανρίκου, έχει γίνει το σύµβολο της καταστροφής που βρήκε τις ανατολικές επαρχίες Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίµα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου