Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Στενή πολιτική συνεργασία αναζητούν Κύπρος και Ισραήλ

Συνομιλίες Χριστόφια-Πέρες στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ισραηλινός ομόλογός του Σιμόν Πέρες, σε συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ, συμφώνησαν ότι η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου και του Ισραήλ θα πρέπει να μετατραπεί σε στενή πολιτική συνεργασία.
Ο κ. Χριστόφιας άρχισε το πρωί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Όπως μετέδωσε απεσταλμένος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, μετά τη συνάντηση ο κ. Πέρες δήλωσε ότι η νέα αυτή σχέση θα εξυπηρετήσει τα δύο κράτη, την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει ελπίδα στις νέες γενιές και σε πολύ κόσμο.
Επεσήμανε ακόμα ότι σε πολιτικό επίπεδο τίποτε δεν χωρίζει το Ισραήλ από την Κύπρο.
«Οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί, αλλά αντιθέτως συνεργάστηκαν στενά σε περιόδους όπως το ολοκαύτωμα, η πρόσφατη πυρκαγιά σε βάση του Ισραήλ, καθώς και στο θέμα της νηοπομπής προς τη Γάζα», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Τόνισε ακόμη ότι ο τομέας του φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει μια νέα εμπειρία συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η επίσκεψή του θα εμβαθύνει περαιτέρω τις πολύπλευρες σχέσεις των δύο χωρών και θα ανοίξει καινούργιες λεωφόρους αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας μεταξύ τους.
«Οι σχέσεις μας σημείωσαν σημαντική ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί σημαντική εξέλιξη, η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.
Δήλωσε επίσης ότι είναι ευτυχής γιατί σήμερα εκφράστηκε κοινή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρουσία των δύο προέδρων υπεγράφη συνεργασία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας του Κυπριακού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθώς και μνημόνια συνεργασίας των χρηματιστηρίων Κύπρου και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου