Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πώς η Βαυαρία μεταμορφώθηκε στην ευρωπαϊκή Silicon Valley


Παρότι η Βαυαρία είναι παγκοσμίως γνωστή για τη μπύρα και τους παραδοσιακούς της χορούς, το γερμανικό κρατίδιο βρίσκεται εν μέσω μεταμόρφωσης με στόχο να αναδειχθεί σε επίκεντρο της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.


Η Βαυαρία, το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, μαζί με τη Βάδη-Βιτεμβέργη, έχει προσελκύσει μεγάλες επιχειρήσεις όπως τη Siemens που μετέφερε την έδρα της στο Μόναχο, από το Βερολίνο, ενώ το ίδιο έπραξαν και περισσότερες από 550 αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας αιχμής. Η εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε εύκολη. Εχοντας οικοδομήσει φήμη ως κατασκευαστικός κόμβος τεχνολογικών εξαρτημάτων στα μεταπολεμικά χρόνια, το Μόναχο είδε την πρωτοκαθεδρία του αυτή να απειλείται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με την ύφεση του 1993-4 να πλήττει σκληρά την περιοχή.
Η πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης να σπεύσει σε διάσωση, διοχετεύοντας σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε καινοτόμες τεχνολογικές εταιρίες ευνόησε σημαντικά τον τομέα. Σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας της Βαυαρίας στον τεχνολογικό τομέα υπήρξε το δίκτυο 13 πανεπιστημίων του κρατιδίου, μαζί με την πληθώρα διεθνούς φήμης ερευνητικών ινστιτούτων, όπως το Fraunhofer και το ινστιτούτο Max Planck. «Μεγάλα κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές και άλλα ιδρύματα, γεγονός που προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές», λέει ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Μάρτιν Τσάιλ.
Περισσότεροι από 55.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στην πόλη του Μονάχου και τα περίχωρά της. Εδώ και δύο δεκαετίες, το Μόναχο διαθέτει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό νέων ευρεσιτεχνιών στη Γερμανία. Ο αναλυτής Μαχ Νέιθαν, συντάκτης μελέτης για το Μόναχο, διαπιστώνει πολλές ομοιότητες μεταξύ Μονάχου και Βόρειας Καλιφόρνια. «Τα τελευταία 60 χρόνια, και οι δύο περιοχές μετατοπίσθηκαν από την αγροτική παραγωγή στην υψηλή τεχνολογία. Και οι δύο προσφέρουν ισχυρή οικονομία και άριστη ποιότητα ζωής», λέει ο κ. Νέιθαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου