Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ακριβά κόστισε τελικά στο Extra Channel η προτροπή των τηλεθεατών σε διαδήλωση έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη


Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε χθες ομόφωνα να επιβάλει στον τηλεοπτικό σταθμό πρόστιμο 80.000 ευρώ.
Στο Extra και το «Αποκαλυπτικό δελτίο» (24 και 25/2/2011) ο Γιάννης Παπαγιάννης ανακοίνωνε ότι θα γίνει διαδήλωση έξω από το σπίτι του Κ. Σημίτη χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «θα δείτε τι θα γίνει», «θα γίνει της Αιγύπτου» κ.ά. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης τέτοιου τύπου εκφράσεις από τον παρουσιαστή συνιστούν εκτροπή, καθώς από το Σύνταγμα (άρθρ. 15 παρ. 2) προβλέπεται ότι σκοπός της λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ είναι η αντικειμενική ενημέρωση και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο για μετάδοση είδησης αλλά για προτροπή, ενώ θεώρησε ότι οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εμπρηστικές, κάτι που συνιστά παράβαση του άρθρ. 16 του Π.Δ. 17/2003, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η προβολή εμπρηστικών συνθημάτων. Οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη, επέμειναν ότι το θέμα δεν εμπίπτει στο Σύνταγμα και ζήτησαν να ληφθούν υπόψη μόνο πιθανές παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Η ολομέλεια όμως του ΕΣΡ είχε τελείως αντίθετη άποψη και επέβαλε τελικά βαρύ πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό.
Κατά τα λοιπά, χθες, το ΕΣΡ τιμώρησε με πρόστιμο 15.000 ευρώ το Star καθώς στην εκπομπή «Αξίζει να το δεις» (26/11/2010) με την Τατιάνα Στεφανίδου γίνεται χρήση τηλεφωνικών αριθμών υψηλής χρέωσης με μικρή γραμματοσειρά. Το περίεργο είναι ότι το κόστος αναφέρεται με μεγάλα γράμματα και μόνο το κείμενο έχει μικρότερη γραμματοσειρά. Η πλειοψηφία όμως του Συμβουλίου έκρινε ότι πρόκειται για παράβαση και επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο.
Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο Local TV (Αττικής) καθώς διαπιστώθηκε ότι ενώ είναι ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διαθέτει πρωτογενή δελτία ειδήσεων αλλά μόνο τίτλους επικαιρότητας. Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στο ραδιοσταθμό Sentra FM για μετάδοση διαφήμισης διαδικτυακού καζίνου που δεν επιτρέπεται, ενώ με 3.000 ευρώ τιμωρήθηκε και το Ράδιο Κέρκυρα, καθώς έπειτα από καταγγελία ιδιώτη διαπιστώθηκε ότι σε εκπομπή του ραδιοσταθμού υπήρξε προσβολή προσωπικότητας καθώς και αναξιοπρεπής συμπεριφορά σε αναφερόμενο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου