Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Φτιάχνουν λίστα µε «ασηµικά»



Σε πρώτο πλάνο ο υπουργός  Οικονοµικών Γιώργος  Παπακωνσταντίνου και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιώργος Πεταλωτής, κατά  τη χθεσινή οµιλία του  Πρωθυπουργού στην  Κοινοβουλευτική Οµάδα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων κι εκµετάλλευσης ακινήτων του Ελληνικού Δηµοσίου δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωσταντίνου. Ενδιαφέρον που, όπως είπε, εστιάζεται σε συγκεκριµένες επιχειρήσεις και µεµονωµένα ακίνητα. Οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης στο µέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι η ΔΕΠΑ, τα Κρατικά Λαχεία και η επέκταση της σύµβασης του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών. 

Σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο, έως το τέλος του µήνα η κυβέρνηση θα έχει έτοιµο λεπτοµερές πρόγραµµα δράσεων στον τοµέα των αποκρατικοποιήσεων και της εκµετάλλευσης της δηµόσιας περιουσίας για το 2011, το 2012 και το 2013. 

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δήλωσε: «Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουµε προπαρασκευάσει ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα συµπεριληφθούν προς αξιοποίηση και µέχρι τέλος Δεκεµβρίου πρέπει να έχουµε ολοκληρώσει έναν κατάλογο µε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».Στο θέµα αναφέρθηκε και ο υπουργός Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χρηµατοοικονοµικής εκµετάλλευσης των ακινήτων για να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων των 50 δισ. ευρώ. «Πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουµε στη χρηµατοοοικονοµική αξιοποίηση καθαρών και επιλεγµένων τµηµάτων της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου», τόνισε στο Alter. «Μπορεί να γίνει µία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού σκοπού που να έχουν στην κυριότητά τους επιλεγµένα τµήµατα καθαρά και αξιοποιήσιµα της δηµόσιας περιουσίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. «Μέσα από το µετοχικό τους κεφάλαιο ή µέσα από δικά τους οµολογιακά δάνεια, να µπορέσουµε να αντλήσουµε πόρους και ενδεχοµένως, να πω µια ιδέα περαιτέρω, να αντικρύσουµε αυτά τα καινούργια αξιόγραφα µε ένα µέρος του δηµοσίου χρέους µας. Δηλαδή, πάντα σε συµφωνία µε τους κοµιστές του δηµοσίου χρέους που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά οµόλογα, θα έλεγα ότι µπορούµε και να ανταλλάξουµε (µε χρέος)». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου