Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΚΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ!


Σε συνθήκες οικονοµικής δυσπραγίας, ειδήσεις που προαναγγέλλουν καλύτερες επιδόσεις σε κάποιον τοµέα της οικονοµίας δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτες. Λειτουργούν στη συλλογική συνείδηση του πληθυσµού και κυρίως σε όσους µετέχουν στην οικονοµική δραστηριότητα σαν ορόσηµα ελπίδας, στο βάθος του ορίζοντα. 


Τέτοιες ειδήσεις έρχονται από τον τοµέα του ελληνικού τουρισµού το τελευταίο διάστηµα και αθροιζόµενες οδηγούν σε µια καλοδεχούµενη πρόβλεψη: 

n Εφέτος η Ελλάδα θα δεχθεί περισσότερους τουρίστες από όσους τα προηγούµενα χρόνια. 

Προκύπτει ευκρινώς από πολλά στοιχεία. Aπό την επικοινωνία π.χ. µε τα διεθνή γραφεία διακίνησης τουριστών από τις µεγάλες αγορές του εξωτερικού, από την ελληνική παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, από τις προκρατήσεις στις µεγάλες τουριστικές µονάδες και βεβαίως από την «όσφρηση» των επαγγελµατιών του χώρου. 

Σε αυτά τα στοιχεία το σηµερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (σελίδα 39) προσθέτει ακόµη ένα: 

n Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις πτήσεις τους προς την Αθήνα κατά 7% την προσεχή θερινή περίοδο. Είναι επίσης αξιοσηµείωτο πως από εκτιµήσεις αρµόδιων παραγόντων προκύπτει ότι η εισοδηµατική ποιότητα του τουριστικού ρεύµατος προς την Ελλάδα θα είναι εφέτος αρκετά βελτιωµένη, παρά την οικονοµική κρίση. 

Ολα αυτά φυσικά είναι ευπρόσδεκτα και ακούγονται ευχάριστα, καθώς η ελληνική τουριστική βιοµηχανία είναι η πιο ισχυρή ατµοµηχανή για την έξοδο της οικονοµίας από την κρίση. 

Αλλά για να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους, δεν επαρκούν. 

Οι αφίξεις των τουριστών είναι η µια πλευρά αυτής της υπόθεσης. 

Η άλλη πλευρά είναι η υποδοχή τους. Ο τρόπος µε τον οποίο το ανθρώπινο δυναµικό και οι υποδοµές τού ελληνικού τουρισµού θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους. 

Κανείς άλλος δεν µπορεί να το διασφαλίσει καλύτερα από τον επαγγελµατισµό των ανθρώπων και την αρτιότητα των προσφερόµενων υπηρεσιών. 

Ο στόχος είναι όσοι έρχονται εφέτος να συνεχίσουν και στο µέλλον να βάζουν την Ελλάδα στον ταξιδιωτικό χάρτη τους. 

Η Πολιτεία από την πλευρά της φαίνεται να έκανε καλή δουλειά και η ελληνική φύση, ούτως ή άλλως, θα ασκήσει τη µαγεία της. Είναι ένα στοίχηµα. Αν κάνουν το ίδιο οι εργαζόµενοι, οι επιχειρηµατίες αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που θα υποδεχθούν το αναµενόµενο ισχυρό τουριστικό ρεύµα, θα κερδίσουµε το στοίχηµα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου