Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η σύγκρουση θύμισε... εκλογές!!!!!


Άρωμα εκλογών στην βουλή με την μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αποφάσεις των Βρυξελλών προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση, με τον Γ. Παπανδρέου να κατηγορεί τις κυβερνήσεις της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε και ο Αντ. Σαμαράς να απαντά ότι δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός για τα λάθη που έκανε. 

Παρά τις σαφέστερες διαχωριστικές γραμμές που τέθηκαν από τους δυο αρχηγούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη διαλόγου και σύμπλευσης «παρά την μικροκομματική μεμψίμοιρη πολιτική» της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς τα οποία όχι μόνον δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία που εξέπεμψε ο κ. Παπανδρέου, αλλά του καταλόγισαν ότι επιδιώκει μια «ελεγχόμενη συναίνεση εν όψει της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας». 


Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στην σκληρή διαπραγμάτευση της Συνόδου Κορυφής «με όπλο τις πραγματικές ειλικρινείς προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία» και επεσήμανε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν «στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας». 

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις», όπως το ευρωομόλογο, αλλά εξήγησε ότι «συνεχίζουμε πιο δυνατοί σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας και πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας». Ενώ κατέστησε σαφές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αυτή η πορεία θέλει να δουλέψουμε όλοι μαζί». «Από όλους σας περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Είναι άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του για εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ για όσα κληροδότησε στην παρούσα κυβέρνηση και στην χώρα λέγοντας ότι «τις δικές σας αμαρτίες πληρώνει ο τόπος», ενώ στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», που προέκρινε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ασκώντας δριμύτατη κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του ΠαΣοΚ, απάντησε με ένα άλλο τρίπτυχο: «Χρέος, χρέος, χρέος»! «Αυτό ήταν το ρεκόρ που μας άφησε η ΝΔ αυξάνοντας το χρέος στα 150 δισ. ευρώ μέσα σε 5,5 χρόνια», είπε ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας ότι «μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά εμείς αφήσαμε μια χώρα που δεν είχε τέτοιο χρέος». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου συνιστούν «μια διόρθωση λάθους» καθώς η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με το Μνημόνιο να ξεπληρώσει τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε μεταξύ 2013 – 2015, «αλλά, έλα που δεν έβγαινε…», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά που συζητάμε εδώ σε ένα βαθμό η Ευρώπη είχε δεσμευτεί να μας τα δώσει». 


Επιπλέον, τόνισε ότι «όλα αυτά, ακόμα κι αν τα πάρουμε, δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, δηλαδή η εφαρμοζόμενη πολιτική», ενώ έθεσε ως βασική λύση του προβλήματος την «δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τις δεσμεύσεις του». Μάλιστα καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι κάνει μια προσπάθεια να μεταθέσει την συζήτηση «από το κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας που διαλύεται, στην διαχείριση του χρέους». 

«Η επανόρθωση ενός σφάλματος είναι μια μορφή ανακούφισης, αλλά δεν είναι λόγος πανηγυρισμών», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, προβλέποντας ότι πλέον «ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο Μνημόνιο, μια αλληλουχία Μνημονίων γιατί δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές». 

«Και έτσι μετατρέπουμε την έκτακτη ανάγκη μιας χώρας, σε μόνιμη εξάρτηση! Κι αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού!», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ελήφθησαν «εν όψει των υποχρεώσεων που αναλάβατε για νέα μέτρα και νέες περικοπές, πέρα από τα 50 δισ. ευρώ και μιλάω για τα 14,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν, πού αλλού, την ήδη παραλυμένη οικονομία». 

«Μην βαυκαλίζεστε ότι «λύνετε» το πρόβλημα. Τα δικά σας λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος. Εσείς είστε, λοιπόν, το πρόβλημα, κύριε Παπανδρέου. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να βρείτε τη λύση!», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Όσο αναγνωρίζονται οι θυσίες και οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού, όπως από την Ε.Ε., όσο αλλάζει η Ελλάδα, όσο φαίνεται ότι εμείς αποτελούμε μέρος της λύσης για το πρόβλημα, για τα χρόνια προβλήματα της χώρας, τόσο γίνεται αδιέξοδη αυτή η αρνητική σας στάση, κ. Σαμαρά. 

Τόσο γίνεται λυσσαλέα η επίθεσή σας», του απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ενώ τον κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τον παλιό, «καλό» σας εαυτό, την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, το έργο της οποίας δεν μπορείτε να αποχωριστείτε. Εγώ συνεχίζω αυτή την προσπάθεια, παρά τη μικροκομματική σας, μεμψίμοιρη πολιτική. Αλλά δεν βλέπω να φέρνετε προτάσεις. Τουλάχιστον απέναντι στο «χρέος, χρέος, χρέος» , θα περίμενα σήμερα, η ΝΔ να λέει τουλάχιστον «υπευθυνότητα, υπευθυνότητα, υπευθυνότητα».

Ανταπαντώντας ο κ. Σαμαράς είπε: «Θέλετε να συμπλεύσουμε αλλά πρώτα πρέπει να πλεύσουμε, ενώ εσείς θέλετε να βυθιστούμε», ενώ κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «αθλιότητες και τυχοδιωκτικά παιχνιδάκια» με αφορμή τα πρόσφατα περίεργα e-mail τα οποία προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου